Važne informacije za građane BiH i RS

Od 01.01.2016 na snagu su stupili novi uvjeti zapošljavanja za sve građane Balkan-a i pri tome Njemačka vlada je na svojim službenim stranicama pripremila osnovne informacije o “Životu i Radu u Njemačkoj”! Njemački federalni zavod za zapošljavanje želi pomoći u radu u Njemačkoj ili preusmjeravanje na njemačkom tržištu rada. Njihove usluge uključuju sveobuhvatno savjetovanje i informacije o dozvole za rad zahtjeva, potrebnu dozvolu boravka u pravnim osnovama! Informacije o boravku-životu-radu u Njemačkoj za građane Balkana možete pročitati ispod. Tekst je preuzet sa strane Njemačke ambasade u Sarajevu.


Državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije imaju skoro nikakve izglede da u Njemačkoj budu priznati kao izbjeglice, obzirom da potiču  iz država sigurnog porijekla. Onaj ko dođe u Njemačku , tamo podnese zahtjev za azil i čeka dok njegov zahtjev bude odbijen, mora računati na zabranu ponovnog ulaska na duži period u Njemačku i cijeli prostor Šengena. Pored toga prijeti deportacija!

Od 1. januara 2016. godine za državljane ovih država počinju da važe pojednostavljeni propisi za zapošljavanje.

Možete dobiti radnu vizu u Njemačkoj ako poduzmete sljedeće korake:

  1. Imate ugovor o školovanju ili ugovor o radu za slobodno radno mjesto u Njemačkoj.
  2. Vaš budući poslodavac će se u centru za zapošljavanje (Jobcenter) u Njemačkoj pobrinuti za  Vašu radnu dozvolu. Tamo mora biti potvrđeno  sljedeće:
  • da niko iz Njemačke ili EU nije podoban za to slobodno radno mjesto.
  • uslovi rada su isti kao i za Nijemce. Konkretno to znači da morate zarađivati onoliko koliko bi zaradio Njemac za isti posao.
  1. Tek onda kada Vaš poslodavac razjasni ova pitanja direktno s nadležnim institucijama u Njemačkoj i Vama proslijedi dokumentaciju, Vi se  možete obratiti Njemačkoj ambasadi na licu mjesta kako biste podnijeli zahtjev u svrhu zapošljavanja. Ovo morate završiti  prije nego što se obratite  Ambasadi! Detaljnije informacije o  postupku podnošenja zahtjva možete naći ovdje:

http://www.sarajewo.diplo.de/contentblob/4688834/Daten/6177173/Merkblatt_neue_regelung_arbeitsaufnahme_ab_2016.pdf

Ukoliko ste zbog školovanja ili rada već boravili u Njemačkoj ili ste u Njemačkoj podnosili zahtjev za azil, to morate prijaviti Vašem budućem poslodavcu. Onda njemu  nadležni Ured za strance unaprijed mora dati saglasnost

Nemojte prikrivati  boravak u Njemačkoj. Isti će biti ustanovljen u postupku obrade zahtjeva za vizu i dovesti do odbijanja zahtejva za vizu!

Ukoliko ste već u prošlosti u Njemačkoj primali novac  ili drugi oblik naknade kao tražilac azila ili kao  osoba sa trpljenim boravkom (tzv. duldung), radnu dozvolu ćete dobiti najranije 24 mjeseca nakon vašeg odlaska iz Njemačke.

Ako ste  u periodu između 1. januara  2015. i 24. oktobra 2015. godine podnijeli zahtje za azil u Njemačkoj i još uvijek se nalazite u Njemačkoj,  možete koristiti ova pravila samo ako, po objavi novih propisa, smjesta napustite Njemačku . Zahtjev za azil trebate povući. On će takođe nakon Vašeg odlaska biti odbijen i vezan za zabranu ponovnog ulaska.

Odgovarajuće informacije na službenim jezicima u BiH možete naći na početnoj stranici Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja: http://www.bmas.de/DE/Presse/Meldungen/2015/arbeiten-in-deutschland.